Als stress en burn-out coach en slaapexpert vraag ik me af of deze uitzonderlijke Corona periode in ons leven de weg zou kunnen openen tot meer zelfzorg. Dat is dan een positief gevolg van een negatieve oorzaak
Wat is zelfzorg hoor ik je denken?
Wel letterlijk wat het woord zegt: goed voor jezelf zorgen. Er zijn hier in normale tijden twee grote obstakels die dat in de weg staan: de drukte van elke dag en de resultaatgerichtheid maken dat we worden geleefd en enkel doen, doen, doen vanuit plichtsbesef en om resultaten te boeken. En als tweede punt, indien we denken aan zorg, denken we aan zorg dragen voor anderen.
Wat doet de quarantaine met ons?
Ik kan in eerste instantie enkel mijn persoonlijke ervaring met jullie delen. Ik merk op dat ik vorige week, de eerste quarantaine week zeer onrustig was. Ik wilde veel contact met collega’s, familie en vrienden om mijn onrust te uiten hopende om troostende woorden te horen over hoe ‘goed’ zij met de situatie omgingen. Die onrust deed ik stilletjes dalen door mentale en fysieke zelfzorg.
Deze week merk ik dat mijn Fitbit een hartslag met nachtelijk gemiddelde van 50 slagen per minuut weergeeft. Voor mij is dat een record. Normaal zit ik rond 58 of 60. In periodes wanneer ik alcohol drink (tot oktober doen mijn partner en ik dit niet om sportieve redenen) blijft ie soms steken op 62 of 63.
Met andere woorden er is rust gekomen in mezelf, ik heb veel chronische stress losgelaten. Ik begin me te vinden in de situatie.
Tips om onrust en angsten los te laten en aan zelfzorg te doen:
Genoeg ZZZ
Zorg voor je 7 à 9 uren uren slaap. Dit is een ideale tijd om je bioritme weer op een gezonde manier vast te klikken. Ga op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. In het weekend laat je maximum een uur verschil toe op deze tijdslijn.
Zonlicht
Joepie, dat hebben we sinds enkele dagen in overvloed. Ga al ’s ochtends buiten adem diep in de frisse buitenlucht en beweeg. Ga fietsen of lopen doe een soort van duurtraining, dat is een vorm van lichamelijke zelfzorg.
Werken met korte breaks
Als je van thuis werkt, doe dat van steeds dezelfde plaats en neem elk uur een korte pauze, strek je benen, loop de trap op en af, of ga even je tuin in of je terras op. Doe aan bewust ademhalen voorbeeld is een buikademhaling met een inademing van 4 tellen en een uitademing van 6 tellen , gedurende een tweetal minuten. Geniet daarbij van het feit dat je in je veilige plek, in je eigen cocon kan zitten, je thuis.
Rituelen
Rituelen brengen regelmaat, dat is goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Welke rituelen wil je plaats geven in je leven: een ochtend ritueel met een beetje gym, een meditatief moment of kom je niet altijd toe aan een gezond ontbijt, en wil je dat nu toepassen. Maaltijden met heel het gezin, samen koken. Een regelmatige beauty verzorging voor jou in house. Een spelmoment met je kinderen of huisdieren elke dag. Een koffie of theemoment met je huisgenoten elke dag. Een avondritueel om goed te slapen.
Yoga
Yoga is sinds vele jaren mijn stress reducerende activiteit. Yoga geeft je rust in lichaam en geest , omdat je je concentreert op een fysieke pose en je op een specifieke manier je adem erbij combineert. Zodoende neemt je focus en concentratiespanne toe. Door je spieren te stretchen wordt er minder stress hormoon aangemaakt. Ook verlaat stress je gespannen spieren, die verlengd worden en ontspannen. Ook helpt het om je kracht en houding te verbeteren.
Sociaal contact
Dat was vorige week vooral mijn eerste hulplijn, nu voel ik meer kalmte en heb ik buiten met mijn partner en enkele anderen, geen behoefte om veel te communiceren. Wel blijf ik me ook informeren, volgens de officiële kanalen want alle hoaxen , fake news en complottheorieën die ik op internet vind, maken me onrustig. Dus ik limiteer deze uitwassen die enkel negativiteit en angst verhogen in deze kritische periode.
Lach
Hoe regelmatig lach jij dagelijks in deze periode? Gelukkig vind je ook veel humor online en luchtige anekdotes. Lach samen met je gezin, je huisdieren en de collega’s die je online ziet.
Naar binnen gaan
In contact met jezelf treden , naar binnen gaan. Wat voel ik, wat denk ik? Vaker je denkpatroon observeren en durven te kiezen voor bepaalde gedachten en anderen loslaten. Gevoelens zijn als golven op de zee, ze komen en gaan. Wanneer een onaangenaam gevoel komt van onzekerheid of bezorgdheid, durf het te observeren, adem bewust met de diepe buikadem en laat de emotie bewegen door je lichaam, blijf erbij zonder oordeel en je zal merken dat het ook weer afneemt. Je kan er ook over praten indien je de nood voelt met je naasten. Denken en plannen van je toekomst vanuit rust en overzicht is een uniek geschenk in deze periode. En laat die gedachten ook rustig rijpen, je hoeft er nu niets mee te doen, het kan toch niet. Ze enkel laten rijpen en kneden van dag tot dag, week tot week, maakt ze extra sterk en compleet.
Optimisme
Hoop en optimisme zijn de laatsten die sterven. En vandaag zijn er veel redenen om hoopvol en optimistisch te zijn. Ik denk hier hardop aan enkele: de quality time die we gratis krijgen met elkaar, we kunnen gaan sporten, indien gewenst elke dag. De tijd om bij jezelf naar binnen te gaan, goed te slapen, de stilte die heerst, nieuwe mogelijkheden die opduiken, elkaar en onszelf opnieuw leren kennen, het gevoel van een maatschappelijke solidariteit die groet…
De epidemie van zelfzorg kan voortgaan
Het is zaak om nieuwe gewoonten goed te vergrendelen. Zodat we bepaalde vruchten uit deze tijd op lange termijn kunnen meenemen in ons leven en verder kunnen koesteren.
Yogales:
Ik voeg hier een yogales toe die ik in 2013 opnam met een groepje yogini’s. Het is een les voor beginners van mindful energizing yoga. Misschien krijg je de smaak zo ook te pakken.
De video bestaat uit 5 delen:
Energizing: energie opladende oefeningen
Opwarming: van de belangrijkste spiergroepen voor yoga (vanaf 11 min 14 sec)
Pranayama: ademhalingoefening voor rust (vanaf 17 min 30 sec)
Asana’s: yoga poses ( vanaf 24 min )
Meditatie: mindfulle actieve bodyscan (vanaf 58 min 14 sec)
Je kan de hele sessie doen. Of een of enkele delen ervan. Tip in quarantaine tijd:: spreek af met een vriend(in) om het op hetzelfde moment te doen op afstand en spreek er daarna samen over!
Zorg goed voor jezelf en voor je naasten,
van harte,
Claudine
Geef een reactie